Angol nyelvlecke: beszédkészség fejlesztés

Lehet-e egyszerű angol nyelvleckékkel, önnáló tanulással fejleszteni a beszédkészséget?

A válasz: IGEN.

Hogyan? Hát, fontos tudni hozzá, hogy a beszédkészség alapja a hallásutáni értés, pontosabban az angol nyelvű szövegek sokszori hallgatása. Az agyunkat hozzá kell szoktatnunk az angol nylev hangjaihoz, szavaihoz, hangsúlyaihoz, hanglejtéséhez, …. Ez nem megy egy-egy hanganyag egyszeri vagy háromszori meghallgatásával.

Az iskolai tanórákon tapasztaltak a legtöbbször félrevezetőek. Nem elég a néhány meghallgatása egy hanganyagnak és nem jó ha egyből tesztelik az embert, hogy mennyit ért belőle. Sőt mindezeket, a “szörnyű” szóval is jellemezhetnénk. Mindannyian tudunk már egy nyelvet beszélni (az anyanyelvünket) és elmondhatjuk, hogy tesztelés nélkül is képesek voltunk sokat fejlődni benne. Ez áll az idegen nyelvek elsajátítására is. Az állandó tesztelés helyett válasszunk inkább számunkra érdekes, nyelvi szintünknek megfelelő (ismeretlen szavakat, szerkezeteket is tartalmazó) anyagokat. Hallgassuk meg őket sokszor, több napon keresztül. El fogunk ámulni az eredménytől! Egy először nehéznek tűnő szöveg is teljesen érthetővé válik a számunkra. mivel sokszor halgattuk, így az új szavak,kifejezések mélyen beépülnek a memóriánkba és könnyebben előhívhatjuk őket ha beszélni akarunk. Képessé válunk az új szókincset hatékonyan használni beszédben.

A fejlődésünk megkerülhetetlen bizonytékaként tarthatjuk kezünkben a tanulmányozott anyag szövegkönyvét: minden szavát, mondatát ismerni fogjuk és képesek leszünk róla beszélni, szóban használni a tanultakat.

Reklámok
Published in: on 2008/12/30 at 2:41 du.  Hozzászólás  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://angolnyelvlecke.wordpress.com/2008/12/30/angol-nyelvlecke-beszedkeszseg-fejlesztes/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: